Forsränningen

Det närmaste studentkarneval, som Uppsalastudenterna under senare decennier har uppvisat torde vara Forsränningen. Det var 1975 som man återupplivade studenternas ”karnevalsyra” genom att arrangera Forsränningen. Detta karnevalsliknande upptåg har kommit att bli en traditionell inledning till studenternas vårfirande. Forsränningen har också blivit en attraktion för tillresande sista april firare.

Föregångarna, de tidigare majkarnevalerna under mitten av 1800-talet, ägde rum den första maj och bestod bland annat av att studenterna klädde ut sig i överenstämmelse med olika teman och tågade ut till Eklundshof, där man samlades kring de välfyllda punschbålarna eller brylåerna. Vid karnevalen 1845 skaldade latindocenten Per Johan Pettersson till studenterna bland annat följande:

”Det går en nyfödd vårfläkt, Bröder,
Utöver Fyris’ gamla strand.
I flammor ynglingahjärtat glöder,
Likt morgonsol’n vid österns rand.
Allt mer och mer sig livet rörer
Så friskt, som flodens fria brus,
Och utav glada sångarkörer
Det hälsas nya vårens ljus.”

Forsränningen äger rum på Fyrisån i Uppsala under förmiddagen den sista april varje år och anordnas av teknolog- och naturvetarstudenterna. De deltagande ekipagen byggs av studentgrupper också från universitet utanför Uppsala och grupper från olika arbetsplatser i Uppsala.

2013 års Forsränning blev historisk i den bemärkelsen att som första farkost startade universitetsledningen med rektor Eva Åkesson, prorektor Anders Malmberg och universitetsdirektör Ann Fust. De hade i farkosten med sig den direktrapporterande radiojournalisten Ola Lustig vid NRJ.

Tom Lundin

Forsranning1
Forsranning2
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s